Kunstenaar Matilde Zijp in Xenia

Vrijdag 1 december werden bij Xenia een aantal prachtige schilderijen afgeleverd. Vlak daarna arriveerden ook de twee kunstenaars van wie we deze werken selecteerden, voor de wisselexpositie in de algemene ruimten bij Xenia. Gelukkig vonden we kunstenaars Matilde Zijp en Tineke Jacobs bereid, twee werken bij Xenia te exposeren. Voor Beide kunstenaars is de natuur veelal de inspiratiebron.

Matilde Zijp laat zich graag inspireren door beelden uit de natuur en van landschappen in binnen- en buitenland. De extreem kleurrijke landschappen zijn met vlotte toets neergezette verbeeldingen van haar herinneringen en emoties aan verblijven in de natuur. Het prachtige werk dat nu boven op de eerste etage bij Xenia hangt is één van de schilderijen die Matilde maakte na haar verblijf in Andalusië. De titel van het grote, voornamelijk roze-oranje schilderij is ‘Andalusië I’. Deze door Matilde verbeelde natuur is in staat bij de beschouwer weer eígen emoties of herinneringen los te maken.

Naast landschappen zijn er in Matilde’s werk ook veel en vaak aandoenlijke dierfiguren te vinden. Wij selecteerden een prachtig ‘huisdier’ voor de woonkeuken in Xenia. Deze lieve hond heet ‘Spencer’, maar zou naar de blik die het hondje heeft ook ‘Mona Lisa’ genoemd mogen worden. Zoals Matilde gewend is te doen, werd dit werk op gerecycled muziekpapier geschilderd. Papier uit haar grote verzameling restmateriaal, dat zij veelal gebruikt als drager voor haar werk. De fraaie oude lijst maakt dit beeld compleet.

Voor meer informatie over het werk van Matilde Zijp zie: https://www.matildezijp.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen