Interview Casper Faassen

In café Borgman en Borgman aan de Nieuwe Rijn in Leiden ontmoet ik kunstenaar Casper Faassen (1976). Het ruikt daar altijd heerlijk naar pas gemalen koffiebonen en vers gezette koffie. Een goede basis voor een interview in de vroege ochtend.

Casper Faassen

Casper is kunstenaar in Leiden. Hij heeft een atelier vlakbij het Poppodium Gebr. de Nobel en het Scheltema Complex, in de Marktsteeg. Zijn werk wordt in galeries op verschillende plaatsen in de wereld tentoongesteld en verkocht. Ik vraag hem of het klopt dat zijn werk ook te zien is in een Nederlandse speelfilm. Caspers werk is een mix van fotografie en schilderkunst. Thema’s in zijn kunstwerken zijn schoonheid, melancholie en nostalgie. Zijn vrouwenportretten stralen een esthetische schoonheid uit met daaroverheen een mistige laag die afstand schept tussen de vrouwelijke modellen en de kijker. Zijn landschappen roepen een zweem van dreiging, maar ook een verlangen naar vroegere tijden op.

Casper werd benaderd door De Kunstverleners voor een kunstmatch met Xenia-gast Justin. Justin koos voor Casper als kunstenaar, omdat hij een groot netwerk van mensen die te maken hebben met muziek, om zich heen heeft. Want dat was Justins passie: muziek maken: drum&bass, pop en dance. Justin was ‘music producer/mixing engineer’ onder de naam JRedsun.

Justin en Casper hadden grootse plannen: spelen op de opening van een expositie van Casper en langsgaan bij De Wereld Draait Door om het werk van JRedsun te laten horen aan een groot publiek. Het doel van beiden was om het beeld van gevangen zitten in je lichaam, zoals Justin zijn beperking ervaarde, in muziek uit te drukken.
Er werden allerlei andere kunstenaars bijgehaald: dansers, een saxofonist, Jochem Myjer, de muzikanten van Kraak & Smaak. Het moest een topproductie worden!

De band tussen Justin en Casper werd steeds hechter, het begon te voelen als een vriendschap. De mannen praatten en filosofeerden over muziek, kunst, het leven, het alleen moeten sterven. Justin was er niet aan toe om te gaan, hij wilde leven. Hij praatte liever niet over het einde. Liever praatte hij over muziek, want dat was voor hem het belangrijkste.

Casper kwam regelmatig langs bij Justin. Ze gingen samen naar de tentoonstelling van Casper’s werk in het Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden. Soms gingen er samen even tussen uit voor een drankje in de stad. Ook toen het slecht ging met Justin en hij in het ziekenhuis lag was er contact.

De plannen van Justin en Casper bleken uiteindelijk te groot. Ze hadden het overschat. Justin begon ertegen op te zien en kreeg een ‘writer’s block’. Ook de plotselinge achteruitgang van zijn gezondheid zorgde ervoor dat de plannen niet meer tot uitvoer konden komen. Casper bemoedigde Justin in die tijd door hem te zeggen dat hij al genoeg moois achterliet en het proces belangrijker is dan het uiteindelijke resultaat.

Justin overleed op 31 december 2017.
‘Justin was een bijzonder mens. Ik vind het erg belangrijk dat je dat in je stuk laat zien!’ drukt Casper mij op het hart tijdens ons gesprek. Hij vervolgt: ‘Justin was altijd positief en iedereen die hem kende werd daardoor geraakt. Hij wilde geen medelijden, zeurde nooit en wilde laten zien dat hij ondanks zijn beperking iets kon maken. Justin zei altijd: Het komt goed!’

Zijn positieve levenshouding komt ook terug in de biografie op de website van Justins alterego, JRedsun: ‘My dream is to conquer the world with my music. I want to keep developing myself and I enjoy every moment!’ De muziek van JRedsun is één dag na zijn overlijden gedraaid op Radio 538. Voor meer informatie over de muziek van Justin: jredsun.com

Aan het einde van ons interview zegt Casper dat het werken met Justin en zijn positieve levensinstelling hem een andere kijk heeft gegeven op zijn eigen leven. De eindigheid van het leven heeft Casper geraakt. Nu zegt hij vaker tegen zichzelf: Kom op, even doorzetten!
Hij sluit af met het volgende: ‘Als kunstenaar heb je de taak om buiten je eigen bedrijfje te kijken, je kan op een simpele manier het verschil voor iemand anders maken.’

Voor meer informatie over het werk van Casper Faassen: casperfaassen.com

Interview door Esmée Hagens.

Delen