bericht in Medisch Contact

LOGOMCDe Kunst van het leven

door Joke Schoneveld

In het weekblad Medisch Contact – Publicatie Nr. 51/52 – 17 december 2014 – Jaargang 2014 –
onder de rubriek lezersverhalen werd Joke Schoneveld’s mooie artikel -De Kunst van het leven- gepubliceerd.

 

‘De Kunst van het leven’

Enige tijd geleden bezocht ik het jongerenhospice Xenia in Leiden. Ik was hier op uitnodiging van Stichting De Kunstverleners. Dit bezoek was mooi, ontroerend en inspirerend. Wat ik vooral voelde en zag was: de Kunst van het leven! Ik zag Kunstverleners Resi en Teresa met een enorme drive aan het werk. Waar komen welke kunstwerken mooi uit? Waar hebben de Xenia-gasten behoefte aan: Zen-tekenen, schilderen of een huiskamerconcert? En ik hoorde enthousiaste Xenia-gasten.

De week voor mijn bezoek was er door bemiddeling van De Kunstverleners een huiskamerconcert gerealiseerd. Dat concert werd gegeven door niemand minder dan Sandra van Nieuwland en Remko Wind. Dit onder het mom van: Als je niet naar de Theatertour kan komen, dan komen ze naar jou. Een onvergetelijke avond voor de Xenia-gasten.

De Kunstverleners geven kleur aan het leven van mensen die langdurig afhankelijk zijn van zorg. Ze laten kunstwensen in vervulling gaan. Via De Kunstverleners kunnen de gasten van Xenia een kunstwerk uitkiezen voor hun eigen kamer of zelf kunst maken met of zonder begeleiding van een kunstenaar. Kunst maken geeft op een inspirerende manier afleiding en het is een manier om uiting te geven aan wat je voelt.

De Kunstverleners vormen een groot netwerk van kunstschilders, fotografen, keramisten, muzikanten, beeldhouwers, theatermakers, video-artists, schrijvers en graffitikunstenaars.

Het logo van De Kunstverleners, een ontwerp van vormgeefster Sanne Dresmé, raakt mij daarom enorm. Het staat voor de invulling die de stichting geeft aan hun werk. Niet te zwaar, laagdrempelig, spelen, het zaadje van de esdoorn staat symbool voor nieuw leven en de boom voor eeuwigheid.

Xenia biedt een ‘thuis’ aan jongeren en jongvolwassenen met een ernstige ziekte en een beperkte levensverwachting. Het is het eerste project van De Kunstverleners. Ik hoop dat er nog veel mooie projecten volgen!

Joke Schoneveld, kunstenares, Leiden

Delen